Baby griep

Er zou nu een griepepidemie zijn omdat veel mensen met griep naar de huisarts zijn gegaan. De griep heerst vooral onder jonge kinderen (0-4 jaar) en ouderen (65+). Het is wel vreemd dat deze na de winter komt, maar dit schijnt weleens vaker voor te komen. De meeste mensen voelen zich van een griep binnen een week alweer beter.

Bij de ‘baby-griep’ zou antibiotica niet zinvol zijn. Zuigelingen en jonge kinderen die antibiotica toegediend kregen zou de behandeling niet bevorderen, zo is gebleken uit een onderzoek, ze leden aan longontsteking door het respiratoir syncytieel virus (RS virus). Er is helaas geen behandeling voorhanden. In Nederland worden jaarlijks 3500 tot 4000 jonge kinderen opgenomen door dit virus. De kans op virale infectie (virus infectie) is bij jonge kinderen slechts 1%. Ook hiervan treed het herstel over het algemeen binnen een week op.

Ondanks dit onderzoek schrijven de meeste artsen toch antibiotica voor. Er wordt in Nederland wel een streng antibioticabeleid gevoerd, wegens mogelijke resistentie van het virus tegen antibiotica dat kan ontstaan. Antibiotica wordt hier alleen als laatste behandelmogelijkheid ingezet, dit is in het buitenland anders.

top