Abortus na de geboorte moet kunnen

Twee academici zouden vinden dat ouders het recht hebben hun pasgeboren baby te doden. Dit is dan zeg maar abortus na geboorte.

Volgens de 2 academici, die wereldwijd zijn verafschuwd, zou dit verantwoord moeten zijn als sprake is van medische, financiële of sociale overwegingen.

Wij vinden het vreselijk als dit toegestaan zou worden. Natuurlijk kan een kind ziek zijn en dit kan ook ernstig zijn. Vaak weet je het pas na de geboorte. Het kind moet wennen dat hij niet meer in de baarmoeder zit, waar de baby het donker heeft en ook niet veel last heeft van de zwaartekracht. Het is in mijn ogen niet goed te praten om een eind eraan te maken als de baby net kennis heeft gemaakt met de buitenwereld.

Misschien hebben veel ouders wel al voor abortus gekozen als ze voor de geboorte wisten dat hun kind ziek is. Het Downsyndroom bijvoorbeeld weet ongeveer 36 procent van de ouders pas na de geboorte dat hun kind het heeft. Volgens de academici moet het belang van het kind niet voorop staan. De ouders en de maatschappij zouden belangrijker zijn. Het zou niet zo moeten zijn dat de staat en de ouders de lasten moeten dragen. Wij vinden dat juist tegenwoordig het mogelijk moet zijn om iedereen te kunnen geven wat hij/zij wenst. Of het nu een baby is of een volwassen mens. Geld zou nooit het belangrijkste moeten zijn.

Een verder argument zou zijn dat baby’s net als embryo’s nog geen persoonlijkheid en eigen besef hebben. Dan zou de dood dus geen morele schade veroorzaken. Een kind komt ter wereld met een eigen persoonlijkheid (het kind kan rustig of druk zijn). Het is al helemaal erg dat er gezegd wordt dat dit een argument is dat ouders “zonder reden” mogen kiezen het kind te laten sterven, omdat ze het niet willen.

top