Het gevaar van het humaan papillomavirus stijgt

Lenka heeft drie jaar lang geprobeerd zwanger te raken. Een paar maanden geleden zou haar droom eindelijk kunnen uitkomen. Echter bij een bezoek aan de gynaecoloog was er vermoedelijk sprake van de ziekte HPV. Laboratoriumonderzoek bevestigde het humaan papillomavirus. Baarmoederhalskanker wordt veroorzaakt door dit virus. Waar komt de ziekte vandaan? Haar man? Voortijdige weeën?

Een toenemend aantal jonge vrouwen vragen zich dat af. Het humaan papillomavirus (HPV) is momenteel de meest voorkomende seksueel overdraagbare infectie en de incidentie (aantal gevallen) stijgt van jaar tot jaar. We kunnen zeggen dat 80% van de bevolking al eens in aanraking is geweest met de ziekte en een uitzondering kom je dus weinig tegen. De leeftijd waar de meeste infecties bij voorkomen zijn jongeren van 18 tot 25 jaar. De tweede meest risicovolle groep zijn mensen met de leeftijd tussen 40 en 50 jaar. Voor sommige mensen kan baarmoederhalskanker fataal zijn

Een bekende complicatie in verband met de HPV-infectie zijn genitale wratten. Dit zou in ongeveer 1% van de bevolking voorkomen. Het verwijderen ervan kan permanente beschadiging van de stem veroorzaken.

Mensen kunnen het virus jarenlang onopvallend bij zich dragen. De meest voorkomende tumor ziekte door HPV is baarmoederhalskanker. In Nederland sterven er ongeveer 200 vrouwen per jaar aan. Dit is ongeveer 10 gevallen van baarmoederhalskanker per 100.000 vrouwen. Dit kon hoger zijn, maar veel vrouwen doen regelmatig gynaecologisch onderzoek. Er is in West-Europa een redelijk goede preventie.

Hoe je ertegen te beschermen? Minder populaire methodes zijn celibaat (ongehuwd blijven en geen sex) of één seksuele partner voor het hele leven. Voor actieve seksuele vrouwen en mannen biedt verantwoord seksueel gedrag zoals het gebruik van een condoom bescherming. Echter biedt zelfs dit geen 100% bescherming omdat de ziekte ook bij dieren (o.a. honden en pozen) en bij orale seks kan optreden.

Als primaire preventie is er naast het regulieren gynaecologisch onderzoek vaccinatie. Vaccins zijn niet enkel voor jongvolwassene meiden bedoel, maar voor alle seksueel actieve vrouwen. Vaccins bevatten geen DNA virussen, zodat de medicatie niet de ziekte kan verspreiden. Het zijn min of meer overblijfsels van het virus. Er zijn momenteel 2 soorten vaccins, de eerste is effectief tegen twee stammen van het HPV virus en de andere tegen 4. Maar er zijn tientallen stammen die tot de ziekte kunnen leiden waartegen geen vaccin is.

 

top