Waarom is biologisch voedsel duurder?

Bij het vergelijken van de prijzen van biologisch voedsel met levensmiddelen uit de supermarkt vonden we dat veel producten aanzienlijk duurder waren.

Een van de redenen is de productiekosten (per eenheid) voor het eindproduct. Als een kip bijvoorbeeld 2x zolang leeft voordat die geslacht wordt levert dit een lagere productie op en hogere productiekosten (per eenheid).  Ook het voedsel dat het dier krijgt is biologisch. En de vraag naar biologische levensmiddelen is over het algemeen kleiner. Boeren die biologisch produceren doen dit vaak uit eigen initiatief en willen echt kwaliteit leveren. Door de hogere kwaliteit vinden zij een hogere prijs geoorloofd.

Biologische producten zijn eerlijke producten waarin geen kunstmatige toevoegingen (kunstmatige kleurstoffen, conserveringsmiddelen en andere additieven)  zitten, dit in tegenstelling tot de traditionele voeding.

Er zijn bedrijven die zowel biologische als niet-biologische producten produceren. Deze bedrijven hebben hogere kosten, doordat ze dit van elkaar moeten scheiden. Zoals de opslag van grondstoffen en afgewerkte producten, aparte leveringen/inkopen en hogere organisatorische kosten.

Biologisch voedsel is gemiddeld rond 20-40% duurder, soms zelf 100% of meer. Bijvoorbeeld biologische kip heeft een veel hogere prijs, omdat een kleiner aantal kippen in een grote hei lopen dit in vergelijking tot een grote boerderij die volgepropt is met legkippen in kooien.
Voor vruchtensappen is een hogere prijs gemoeid omwille dat het een eerlijke vruchtensap is zonder kleurstoffen, conserveermiddelen en andere toevoegingen.

De prijs van biologische melk scheelt niet veel van gewone melk. Dit komt doordat het in grote volumes wordt geproduceerd. Dit is ook van toepassing op bio yoghurt. Biologische kaas en biologische boter zijn ook goed betaalbaar.

top