Op het potje

Wanneer op het potje?

Wanneer je baby klaar is om op het potje te plassen en poepen is zeer verschillend. Dit is afhankelijk van of de baby er klaar voor is. Maar ook hoe de ouders ermee omgaan. Het is altijd beter geduldig te zijn dan dingen op te dringen. Daarom is het ook belangrijk je intuïtie te volgen. Een kind zou over algemeen pas overdag droog blijven halverwege het derde jaar. Als je dus begint met leren na zijn/haar tweede verjaardag is er niets mee verloren. Een baby kan wel vaak op vaste tijden ontlasting produceren, maar dit zegt niets over of het kind eraan toe is zindelijk te worden. Begin er het beste niet mee voordat ze de leeftijd van 15 maanden heeft bereikt.

Plassen op het potje

Het beste is te leren bij zowel jongens en meisjes dat ze op het potje moeten zitten. Ook bij het plassen.  Plassen in de luier zal een kind vaker blijven doen dan poepen.

Wanneer is het doel bereikt?

Het is niet echt een training, omdat het kind niets voor jouw hoeft te doen of te gehoorzamen. Het doel is dat ze uit zichzelf leren aan te geven dat ze naar de W.C. gaan of op het potje willen.

Nog beter is te leren dat ze zegt ‘Ik moet plassen’ of `Ik moet naar de W.C.` of ‘Ik moet poepen’. Het is later moeilijk af te leren wat je haar leert als eerste te zeggen. Dus let hiermee op.

Wat voor potje?

Het potje is om de behoefte te doen. Het kind krijgt een apart potje. Speciaal voor hem/haar. Of eventueel gedeeld met een ander kind. Laat haar dit weten. Een jongen heeft een model nodig dat van voren hoger is.

Waarvoor is het potje?

Leg het kind uit waarvoor het potje is. Dat ze daarin moet poepen en plassen en dat ze dan geen luier hoeft te dragen. Als het vaak goed gaat, bijvoorbeeld 50% van de keren kun je er al voor kiezen dat ze geen luier aan hoeft. Om de schade in huis te beperken kun je een paar badstof broekjes met een plastic laagje aan de buitenkant kopen.

Potje kopen

Een baby potje kun je kopen bij de meeste babywinkels.

top